IMAP server: dataset

Met deze actie kunt u een dataset geheugenveld vullen met een e-maillijst uit een map in een mailbox, waarmee via IMAP-connectie wordt gemaakt. Hierna kunt u deze dataset gebruiken in andere acties, zoals bijvoorbeeld Download IMAP e-mail om een e-mail te downloaden.


Bijvoorbeeld

U heeft een lijst (dataset) nodig van alle e-mails die ontvangen zijn van een bepaalde leverancier. De e-mails bevinden zich in de map Inbox. De resulterende dataset gebruikt u bijvoorbeeld in een Dataset Lus om al deze e-mails te doorlopen en dan bijvoorbeeld de bijlagen ervan te downloaden via de actie Download IMAP e-mail.


U kunt een e-maillijst opvragen uit elke gewenste map. U bent dus niet beperkt tot alleen de Inbox-map.


Hieronder volgt een overzicht van de kolommen die de resulterende dataset zal bevatten.


Veldnaam

Betekenis

From

Dit is het adres van de afzender. Zie het onderwerp e-mailnotatie voor de mogelijke manieren waarop de e-mailadressen opgegeven kunnen worden.

To

De geadresseerden. Meerdere geadresseerden worden gescheiden door een puntkomma (bijvoorbeeld: jan@vanes.nl; jacob@vanes.nl). Zie het onderwerp e-mailnotatie voor de mogelijke manieren waarop de e-mailadressen opgegeven kunnen worden.

CC

De CC (Carbon Copy) geadresseerden. Meerdere geadresseerden worden gescheiden door een puntkomma (bijvoorbeeld: jan@vanes.nl; jacob@vanes.nl). Zie het onderwerp e-mailnotatie voor de mogelijke manieren waarop de e-mail adressen opgegeven kunnen worden.

Subject

Het onderwerp van de e-mail.

DateReceived

Datum/tijd van ontvangst.

NB: Dit is niet de verzenddatum; de verzenddatum is altijd eerder dan de ontvangstdatum. Normaal gesproken is er niet meer dan een x aantal seconden verschil, maar heel soms kan dat ook minuten of zelfs uren zijn.

DateSent

Datum/tijd van verzending.

NB: Dit is niet de ontvangstdatum; de ontvangstdatum is altijd later dan de verzenddatum. Normaal gesproken is er niet meer dan een x aantal seconden verschil, maar heel soms kan dat ook minuten of zelfs uren zijn.

LengthInBytes

De grootte van de e-mail (inclusief eventuele bijlagen) in bytes (1024 bytes = 1Kb); bijvoorbeeld: 4096 bytes (= 4Kb).

Flagged

Een "Flag" op een e-mail kan diverse betekenissen hebben. Meestal wordt deze gebruikt om een e-mail onder de aandacht te brengen of om simpelweg aan te geven dat een e-mail is afgehandeld.

De waarde in de dataset is True of False.

MessageID

Elke e-mail heeft een tekstuele ID (bijvoorbeeld: "PQAACWp"). Deze MessageID is alleen te gebruiken in de map (bijvoorbeeld Inbox) waarin de e-mail zich bevindt. U heeft deze MessageID nodig bij diverse IMAP-acties, zoals bijvoorbeeld Download IMAP e-mail waarin u dan de MessageID gebruikt om aan te geven voor welke e-mail u betreffende actie wilt uitvoeren.


NB: Indien de e-mail wordt gewijzigd (= bijvoorbeeld onderwerp wijzigen of e-mail verplaatsen naar andere map) zal de e-mail een nieuwe MessageID toegewezen krijgen en kunt u de huidige dus niet meer opnieuw gebruiken voor andere IMAP-acties.


NB: De MessageID is alleen geldig gedurende de uitvoering van de taak. Bij een volgende uitvoering van de taak kan elke e-mail weer een ander MessageID hebben.

HasAttachments

Geeft aan of de e-mail bijlagen bevat.

De waarde in de dataset is True of False.

HasResources

Geeft aan of de e-mail resources bevat.

De waarde in de dataset is True of False.

IsSeen

Geeft aan of de e-mail is gelezen.

De waarde in de dataset is True of False.

Beschrijving parameters

Omschrijving (optioneel)

Uitleg voor deze parameter vind u hier.

Connectie string (verplicht)

Hier geeft u een connectiestring op voor de IMAP-server waarmee u connectie wilt maken.

Map op IMAP server (verplicht)

Dit is een map in de mailbox op de IMAP-server waarvoor u de e-mail lijst wilt opvragen. U kunt hierbij elke map in de mailbox aangeven; u bent dus niet beperkt tot de map Inbox.


NB: Voor meer informatie over o.a. wat de notatie van een submap is, verwijs ik u naar het hoofdstuk: IMAP.

Het adres of de naam van de afzender bevat de volgende teksten

Hier kunt u een filter op de afzender ingeven. U kunt (een deel van) het e-mailadres of de naam opgeven (case insensitive).


Voorbeeld

Indien u alleen e-mails in de lijst wilt van afzenders met het domein "vanhasteren.nl", dan kunt u dit bijvoorbeeld aangeven met: @vanhasteren.nl


U kunt meerdere zoekwaarden opgeven. Elke zoekwaarde dient op een aparte regel te worden opgegeven.


NB: Meer informatie over de notatie van e-mailadressen leest u hier.

Het adres of de naam van de ontvanger/CC bevat een van de volgende teksten

Hier kunt u een filter op de ontvanger ingeven. U kunt (een deel van) het e-mailadres of de naam opgeven (case insensitive).


Voorbeeld

Indien u alleen e-mails in de lijst wilt die gestuurd zijn aan ontvangers in het domein "beveren.nl", dan kunt u dit bijvoorbeeld aangeven met: @beveren.nl


U kunt meerdere zoekwaarden opgeven. Elke zoekwaarde dient op een aparte regel te worden opgegeven.


NB: Meer informatie over de notatie van e-mail adressen leest u hier.


Het onderwerp bevat een van de volgende teksten

Hier kunt u een filter op het onderwerp opgeven (case insensitive).


U kunt meerdere zoekwaarden opgeven. Elke zoekwaarde dient op een aparte regel te worden opgegeven.


NB: U kunt hier niet meerdere filterteksten opgeven.

De e-mail (incl. headers) bevat de volgende teksten

Hier kunt u een filter op de e-mailtekst en/of headers opgeven (case insensitive). U kunt meerdere filterteksten opgeven; elke filter op een aparte regel. Indien u meerdere filterteksten opgeeft, dan dienen deze ook allemaal in de e-mail voor te komen.


Voorbeeld

Indien u de volgende filter teksten opgeeft:


import

bijlage


Dan betekent dit dat de e-mail het woord import en/of het woord bijlage dient te bevatten.


U kunt meerdere zoekwaarden opgeven. Elke zoekwaarde dient op een aparte regel te worden opgegeven.

E-mail headers

E-mail headers zijn gegevens die elke e-mail bevat, maar voor de gebruiker niet (direct) zichtbaar zijn. Enkele voorbeelden van hetgeen de e-mail headers aan informatie leveren zijn:


  • Welke mailserver heeft de mail verzonden.
  • Welke mailserver heeft de mail ontvangen.
  • Met welk e-mailprogramma is de mail verzonden.
  • Wat is het antwoordadres.


Zoals gezegd worden deze gegevens door een mailprogramma niet direct getoond. U kunt deze meestal wel eenvoudig opvragen. In Microsoft Outlook 2010 vraagt u deze op door de e-mail in een apart venster te openen (dubbelklik op e-mail) en daarna de eigenschappen te openen via [Bestand, Eigenschappen].


Verzenddatum vanaf/Verzenddatum t/m

Hier kunt u een filter op de verzenddatum opgeven.


NB: De verzenddatum is niet gelijk aan de ontvangstdatum. Tussen de verzenddatum en de ontvangstdatum zit in de regel meestal niet meer dan een aantal seconden of minuten. In Microsoft Outlook ziet u standaard altijd de ontvangstdatum. Houd u hier dus rekening mee.

Minimum berichtgrootte in bytes/Maximum berichtgrootte in bytes

Hier kunt u een filter op de totale berichtgrootte (dus inclusief bijlagen) in bytes (1Kb = 1024 bytes) opgeven.

Bericht gemarkeerd/flagged

Hier kunt u bepalen dat u alleen e-mails in de lijst wilt die wel of niet gemarkeerd zijn ("flagged"). U kunt dit aangeven via een boolean-waarde.


Voor de betekenis van een gemarkeerde e-mail is geen algemene richtlijn. De betekenis wordt bepaald door de gebruiker die de markering heeft gezet. Een markering kan van alles betekenen, zoals bijvoorbeeld:


  • De e-mail is belangrijk.
  • De e-mail bevat een todo.
  • De e-mail is afgehandeld. Ook "afgehandeld" kan natuurlijk ook van alles betekenen; bijvoorbeeld dat de bijlagen zijn gedownload naar een import map.


U kunt een e-mail markeren via uw e-mail programma, zoals bijvoorbeeld Microsoft Outlook. Via de actie Markeer IMAP e-mail kunt u ook een e-mail (de)markeren.

Plaats resulterende dataset in dit geheugenveld

Dit is het geheugenveld van het type dataset, waarin u het resultaat wilt laten zetten.

Actie bij fout

Uitleg voor deze parameter vind u hier.